Ammattilaisen vinkit karaoken juontamiseen

Ammattilaisen vinkit karaoken juontamiseen

21.02.2019

Karaokejuontaminen on aktiivista kanssakäymistä asiakkaiden kanssa, ja sen perimmäinen tarkoitus on saada asiakkaat viihtymään ja kassakone kilisemään. Miten juontaja voi vaikuttaa myyntiin, viihtyvyyteen ja asiakaskokemukseen? Mitä ovat hyvän karaokejuontajan ominaisuudet ja miten voit kehittyä juonnoissa?

Näihin kysymyksiin vastasi Teemu Lahtinen, Popmasterin palvelupäällikkö. Teemun vastuulla on Popmasterin karaokejuontajien kouluttaminen, palvelunlaadun tarkkailu sekä rekrytointi.


 

Mitä ominaisuuksia vaaditaan
hyvältä karaokejuontajalta?

 

Karaokejuontajan työ on asiakaspalveluammatti, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että vetäjän tulee olla sosiaalinen, ulospäin suuntautunut ja hyvin ihmisten kanssa toimeen tuleva. Juontajan tärkeimpiä työkaluja on mikrofoni, joten sitä ei saa pelätä, vaan pitää uskaltaa käyttää ääntään. Lisäksi juontajan on hyvä antaa oman persoonan näkyä, esimerkiksi jos puhut murretta, niin käytä sitä rohkeasti. Lyömällä oman persoonan peliin tulee ulosannista aitoa ja välitöntä. 

Karaokejuontaja on aina yksi työntekijöistä ja edustaa ravintolaa, vaikka olisikin vain keikalla.  Asiakkaita on erilaisia, eivätkä kaikki osaa suodattaa puhettaan. Humalaista, vähemmän positiivista verbaalista palautetta ei tule ottaa henkilökohtaisesti, vaan kaikkia asiakkaita tulee kohdella arvostavasti. Juontajan huonolla käytöksellä jätetään negatiivinen muistijälki koko ravintolasta.

Hyvän juontajan ominaisuuksia on myös laaja musiikkimaku ja -tietämys. Ravintolan asiakkaat tulevat usein kysymään suosituksia kappaleista, jotka heille voisi sopia. Voit udella asiakkaan musiikkimakua, mitä on aiemmin laulanut ja tunnustella itse minkä tyylistä tai tempoista musiikkia ravintolassa olisi nyt hyvä laulaa. 


 "Kun meidän juontaja menee keikalle, niin ensimmäisenä karaokepisteeltä
kannetaan tuoli pois. Istuva juontaja ei näytä innostavalta"
 
 
Mitä siihen mikrofoniin pitäisi sitten sanoa?
 
Lahtisen mukaan tähän ei ole yksiselitteistä vastausta tai ohjenuoraa, mutta kuten aiemmin mainittiin, oman persoonan tulee antaa näkyä. Puhuessa mikrofoniin on syytä kiinnittää huomiota erityisesti äänenpainoon ja artikulaatioon. Onko äänensävy innostava vai monotoninen? Karaokejuontajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on olla innostava, kannustava ja nostaa tunnelmaa,  koska ravintolaympäristö on usein hyvinkin meluisa,  hyvä artikulaatio on tärkeää, muuten puhe voi hukkua massaan. 

 
Kun juonnat uuden laulajan sisään, voit laulajaa odotellessa kertoa hieman kappaleen taustaa, tyyliä ja kehottaa asiakkaita esimerkiksi tanssimaan (jos kappale sen suo).  Selvitä usein laulettujen kappaleiden historiaa, tekijöitä tai jotain muuta nippelitietoa, joita voit hyödyntää juonnoissa.  Mitä enemmän keikkoja kertyy mittariin, sitä enemmän sanottavaa sinulla on. 


 
"Juontajan yksi tehtävä on edistää ravintolan myyntiä"
Karaokejuontaja voi toiminnallaan kasvattaa ravintolan myyntiä. Älä mene keikalle valmistautumatta, vaan tee itsellesi spiikkauspohja, josta näet mitä tarjouksia ravintolassa on tai mitä muita tapahtumia on tulossa. Laulajien välissä on hyvä muistuttaa asiakkaita esimerkiksi juoma- tai ruokatarjouksesta, sekä seuraavan päivän artistiesiintyjästä. 


 
Riippumatta siitä, kuinka paljon olet karaokejuontajan töitä tehnyt, aina voi oppia uutta. Käy kuuntelemassa muita juontajia, katso mitä he tekevät/sanovat ja poimi sieltä hyviä, itsellesi sopivia vinkkejä talteen. Älä kuitenkaan matki tai koita jäljitellä muita, vaan muista oma tyyli. 
 

 

...ja biisin päätteeksi?
 
Kiitos [laulajan nimi]. Teemu Lahtinen painottaa, että yksi tärkeimmistä asioista on kiittää jokaista laulajaa kappaleen päätyttyä. On myös hyvä muistaa, että karaoke on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat laulaa, taitotasosta riippumatta. Karaokessa ei arvostella suorituksen perusteella, vaan tarkoitus on nauttia esiintymisestä. Älä siis ylistä tai erityisesti kehu poikkeuksellisen hyviä laulajia, vaan muista kohdella laulajia tasa-arvoisesti.

  

Karaokejuontaja on myös illan DJ
 
Karaokejuontajan tehtäväkuvaan liittyy aina myös asiakkaiden viihdyttäminen silloin, kun lava on vapaa. Taustamusiikin valinnassa pitää olla pelisilmää ja soittaa musiikkia asiakaskunnalle. Älä siis soita omaa lempimusiikkia! 

Jos menet keikalle uuteen paikkaan, niin hyvä tapa on perehtyä etukäteen ravintolan tyyliin ja myös kysyä työntekijöiltä, millaista musiikkia on yleensä soitettu tai onko illalle suunniteltu joku teema, jonka mukaan mennään.

 


"Maestro Pro:n valmiit soittolistat helpottavat ja auttavat juontajia soittamaan iltaan ja asiakaskuntaan sopivaa musiikkia"
  

"Ymmärrä tekniikan perusteet"
 

Karaokejuontajan työpöydältä löytyy mikseri, useampi mikrofoni ja karaokekone. Perehdy mikserin toimintaan, jotta tiedät tarkalleen mistä tapahtuu mitäkin ja mihin se vaikuttaa. Mikä on "gain", ne vilkkuvat ledivalot tai mistä saadaan lisää kaikua. Jos mikrofonit lähtevät kiertämään, mitä pitää tehdä?

12.3 julkaistavassa artikkelissa paneudumme enemmän tekniikan sielunelämään. 
 

 

Lopuksi 
 
Tärkein ominaisuus karaokejuontajalle on kehittää omia taitojaan ja osata pyytää palautetta. Mene illan päätteeksi baaritiskille ja kysy työkavereilta, miten meni, missä onnistuit ja mitä olisi voinut tehdä toisin. Ulkopuolisen palautteen myötä voit kehittää ja harjaantua mestarijuontajaksi. Jos karaoken juontaminen ei suju toivotulla tavalla, et pidä siitä tai se ei tuo lisäarvoa yritystoimintaan, niin suosittelemme kääntymään ammattilaisten puoleen.


Yhteenveto
 
  • Muista, että karaokejuontajan työ on asiakaspalveluammatti
  • Perehdy musiikkityyleihin, artisteihin ja kappaleisiin
  • Ole innostava ja kannusta asiakkaita laulamaan
  • Kerro ravintolan tarjouksista ja tapahtumista
  • Kiitä jokaista laulajaa tasapuolisesti, älä nosta yksittäisiä laulajia jalustalle
  • Pelisilmää taustamusiikin valinnassa
  • Ota ravintolatekniikka haltuun
  • Kysy palautetta suoriutumisesta ja hio toimintatapojasi tämän pohjalta
  • Turvaudu tarvittaessa ammattilaisiinArtikkeli tehty yhteistyössä Popmasterin kanssa.
Popmaster tarjoaa DJ- ja karaokepalveluita juhliin, tapahtumiin ja ravintoloihin ympäri Suomen. 


Lue lisää >


 

Tilaa uutiskirjeemme

Lataa oppaamme